När börjar egentligen Allsvenskan 2020?

Med tanke på den rådande situationen med virusutbrott och pandemi står det helt klart att Allsvenskan 2020 inte kommer att spelas som vanligt. Ursprungligen var det tänkt att årets säsong av den svenska Allsvenskan skulle starta 5:e april 2020, men så kommer inte att ske.

Föreningen Svensk Elitfotboll, som ansvarar för Allsvenskan, hade ursprungligen bestämt att den första omgången skulle spelas i början av april då följande möten skulle ske:

 • IK Sirius – Falkenbergs FF
 • Hammarby – Kalmar FF
 • BK Häcken – AIK
 • IFK Norrköping – Malmö FF
 • IFK Göteborg – IF Elfsborg
 • Örebro SK – Djurgården
 • IK Brage – Mjällby AIF
 • Helsingborgs IF – Varbergs BoIS

Efter ett extra möte med alla klubbcheferna för de olika klubbarna i Allsvenskan och Superettan (som även de självklart berörs) kom man fram till att man vill spela matcherna med publik, då det annars skulle innebära stora inkomstbortfall för föreningarna. Publikintäkterna är väldigt viktiga för klubbarna. Men det finns knappast möjlighet att spela matcher med publik redan i början av april.

Eftersom det nyligen beslutades om att Fotbolls-EM 2020 kommer ställas in får Svensk Elitfotboll lite större handlingsutrymme eftersom man nu har möjligheten att spela svensk fotboll under juni och juli, då europamästerskapet annars hade pågått.

När kan Allsvenskan sätta igång?

Enligt uppgifter till SportExpressen har följande fyra förslag framförts för när seriestarten av Allsvenskan 2020 kan ske:

 1. Mitten av april 2020
 2. Början av maj 2020
 3. Början av juni 2020
 4. Juli månad 2020

Det finns så klart fördelar och nackdelar med alla alternativen – ju längre fram seriepremiären är desto större sannolikhet är det att coronasituationen är under kontroll och matcherna kan spelas med publik precis som vanligt. Å andra sidan blir årets Allsvenskan väldigt kort med kanske två matcher per vecka om serien ska hinna spelas klart under året.

Flera klubbchefer anser att juni 2020 är den mest sannolika månaden för Allsvenskan att börja 2020. Men det är fortfarande stor osäkerhet då ingen ännu har koll på hur coronaviruset kommer påverka samhället.

Allsvenskan startar i maj / juni 2020?

Uppdaterat 22 mars: Allsvenskan (och superettan, damallsvenskan och elitettan) startar i slutet av maj eller början av juni, som läget ser ut nu. Det kommer sannolikt leda till ett mer komprimerat schema med tätare matcher.

Det är fortfarande stor osäkerhet kring detta och ingenting är säkert än, virusets påverkan på samhället kan både ha ökat eller minskat tills dess.

Om OS i Japan går av stapeln som planerat kommer Sverige spela OS-fotboll 22 juli – 9 augusti 2020, det är också något som den allsvenska planeringen behöver ta hänsyn till.

Vi får säkert anledning till att återkomma om detta!

Comments on this entry are closed.